Skövdebo registrerades av nazister

I förra veckan dömdes en nazist att betala 10 000 kronor i skadestånd till en kvinna, för att han haft med henne i ett dataregister över politiska motståndare.
En annan av de registrerade som kräver skadestånd är Anders Olsson från Skövde. För sex år sedan fick han reda på att nazister kartlagt honom.

- Det var en chock, jag blev iskall. Vi har ju tre barn och man blir mer eller mindre paralyserad. Sedan tog jag mig samman och kontaktade folk jag kände och det visade sig vara många som registrerat, 1247 personer.

I registret fanns personuppgifter och foton av vänsteraktiva, judar, invandrare, homosexuella och pedofiler. Anders Olsson hamnade där på grund av att han varit aktiv i bland annat antiapartheid-rörelsen på 1980-talet och senare i Kommunistiska partiet.

Hotet kändes verkligt eftersom en av dem som stod högst på listan, syndikalistledaren Björn Söderberg, mördades av registrets ägare år 2000. Det här var dessutom året efter Malexandermorden, då två poliser kallblodigt sköts ihjäl av svenska nazister. Och när därtill nazister varit aktiva i Skaraborg under 2000-talet, så har det här påverkat Anders Olssons liv.

- Man blir på sin vakt. Registret finns i digital form och det sprids lätt och i de här kretsarna skyr de inga medel. Och jag vet att en del av dem som registrerats lever under skyddad identitet och får låkarvård och psykologhjälp. Men jag vägrar att låta mig skrämmas, jag vill ta fighten med dem, säger Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".