Essunga förändrar för att stoppa mobbning

Efter skolverkets kritik mot Essunga kommun, där en skolelev under en längre tid retades och mådde dåligt, har utbildningsförvaltningen nu vidtagit åtgärder.
Inför skolstarten i höst har en hel del förändrats för att förhindra en upprepning.

Eleven upplevde trakasserierna mot henne i skolan så obehagliga att hon under en period stannade hemma. Skolverket var kritiskt till hur Essunga kommun hanterade ärendet och menade att skolan måste bli bättre på att ta hand om elever som blir mobbade, och dessutom säkra elevernas rätt till undervisning.

I sitt svar till Skolverket lovar kommunens utbildningsförvaltning att bättra sig. Redan nu har förändringar skett, skriver förvaltningen i sitt svar. Till exempel omfattar varje elevs individuella utvecklingsplan numera både kunskapsutveckling och social utveckling, för att personalen inte ska missa elever som mår dåligt.

Kommunen kommer också att erbjuda utsatta elever undervisning i andra lokaler än i skolan, om det skulle vara nödvändigt av mobbingskäl, skriver förvaltningen vidare.

Vid skolstarten i augusti ska all skolpersonal få lära sig mer om vad Barn- och elevskyddslagen innebär, både till innehåll och vilket ansvar skolpersonalen har att följa den.

Dessutom har kommunen bokat in organisationen Friends att besöka skolan och utbilda både personal, elever och föräldrar hur man förebygger och hanterar mobbning och annan kränkande behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".