Tågolycka på Liseberg

21 personer, varav sex barn, fick föras till sjukhus efter att två tåg på Lisebergsbanan krockat vid lunchtid på lördagen.

Nio ambulanser skickades till platsen, men ingen uppges ha fått livshotande skador.

Ett av tågen stod stilla inne på stationen och människor höll på att kliva ur det, när ett annat tåg körde in i det. Trots att hastigheten var nedbromsad blev det en kollision.

Enligt ansvariga på Liseberg orsakades olyckan av att ett kedjelås i kedjan som drar tåget uppför backen brast, tåget rullade då tillbaka in i stationen igen och kolliderade med det tåg som stod bakom.

Lisebergsbanan sköts automatiskt och den operatör som övervakar området har ingen möjlighet att stoppa tågen manuellt. Normalt sett finns det kännare, ett slags celler, som känner av hur tågen förflyttar sig.

Statens haverikommission ska utreda olyckan, och fram till dess är Lisebergsbanan stängd. Övriga attraktioner är öppna som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".