Fler fiskmåsar än den här bör se upp i Lidköping framöver.

Lidköping förkarar krig mot måsarna

I flera år har aggressiva, skränande och nedskitande måsar varit ett stort problem för Lidköpingsborna.
Måsarna har väckt en het debatt i staden men trots att problemen pågått i många år har ännu inget gjorts.
– Det är helt otroligt att det ska finnas så mycket måsar inne i stan. Det är ju en sjöfågel, säger en Lidköpingsbo som för länge sedan tröttnat.

-  Måsarna gapar och skriker hela dagarna och hela nätterna. Helt otroligt. Varje sommar likadant och nu är det värre än någonsin, berättar en man.

– Jag vaknar alltid av dem på morgonen. De sabbar och försöker stjäla maten när man grillar och på gågatan är måsarna som har ungar aggressiva, säger en tjej.

Efter en lång debatt i staden har politikerna nu beslutat att något måste göras åt problemen, men fråga är vad…
I dagsläget vet inte kommunen hur de ska minska måsbeståndet. Skyddsjakt har varit på tal men det har kommunalrådet Kjell Hedvall nu tagit tillbaka.

Ornitologer menar att måsarna håller till inne i stan på grund av att det finns gott om mat där när folk lämnar skräp och matrester omkring sig, men det tror inte Hedvall är problemet:

– Fastighetsägarna måste gå upp på taken och riva bona innan måsarna lägger ägg. Och har de redan lagt ägg så får de väl ta bort boet ändå, säger Hedvall.

En lösning måste till snarast, anser flera Lidköpingsbor som SR Skaraborg pratat med:

- Ja, de måste gå ut med något, uppmana folk att sluta mata eller vad som nu ska till. Det går ju inte att ha det på detta viset, säger en man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".