Skaraborgskommuner vill hellre ha folk till staden - än parkeringspengar i kassan

Landets kommuner håvar in miljarder på parkeringsavgifter och p-böter, men i Skaraborg är det fortfarande gratis att parkera på de flesta platser.

Bara Skövde, Mariestad och Lidköping tar betalt av bilisterna. I Falköping gjorde man också det för några år sedan.

- Men inte längre, berättar trafikplanerare Annika Sivefelt.
- Vi tog bort dem för att det var dyrt att byta ut dem, men också för att vi locka människor till staden, säger Annika Sivefelt.

Istället för dyra investeringar i nya p-automater valde kommunen att satsa på en vänlig image o hoppades att det istället för reda penga skulle resultera i värdefull goodwill för Falköping. De flesta Skaraborgskommuner tycks resonera på samma sätt. Bara tre, Skövde, Lidköping och Mariestad, har valt att låta bilisterna betala för att få parkera i huvudorten.

I övriga är det gratis. Fast det betyder inte att det är fritt fram att parkera som man vill, inte ens i parkeringsliberala Falköping.

- Vi har parkeringsvakter för att hålla ordning på trafikanterna och parkeringsplatserna är tidsbegränsade, Säger Annika Sivefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".