1000 jobb bort från Volvo PV

60 jobb försvann i fjol vid Volvo Personvagnars fabriker i Skövde och Floby när företagsledningen skulle spara in en miljard kronor vid de svenska fabrikerna.

Nu kommer nya uppgifter om att ledningen vill rationalisera bort ytterligare 1 000 svenska jobb för att höja vinsten inom personbilstillverkningen. Företaget har utarbetat ett frivilligpaket med pensionsavgångar för 1 000 man över 55 år.

Vad tisdagens besked innebär för Volvopersonvagnars verksamhet i Skövde och Floby utanför Falköping vet inte Volvo Personvagnars platschef i Floby, Hans Gustafsson, men han säger att organisationen ska slimmas och jobbet göras på ett smartare sätt.

- Vi håller på att titta på hur vi kan sänka våra kostnader och då innefattar det också lönekostnader, säger Hans Gustafsson.

Just nu är det fullt upp på fabrikerna i Skövde och Floby, volymerna har i år ökat jämfört med 2005:
- Och det kommer nog fortsätta så nästa år också, så jag ser hoppfullt på framtiden. Vi använder bemanningsföretag och tilfälliga lösning, så jag tycker vi har den flexibilitet som behövs, säger Hans Gustafsson.

Du ser inga orosmoln för Volvos del i Floby eller Skövde?

- Oron i så fall är den totala bilförsäljningen, världsläget med oljepriser och krig kan göra att folk inte köper lika många bilar.

Hans Gustafsson tror inte det blir tal om uppsägningar:
- Nej, det ska nog ske med andra lösningar i så fall.

Verkstadsklubbens ordförande på Volvo i Göteborg, Olle Ludwigsson, tycker att tidpunkten för detta utspel är illa vald, men han säger att det inte kommer som en överraskning för facket.

Volvo Personvagnar ägs av Ford och har 27 000 anställda, varav 19 000 i Sverige.

Företaget har bilfabriker i Torslanda i Göteborg, Uddevalla och Gent i Belgien. Motorer tillverkas i Skövde och bromsskivor i Floby.