Flobyfamilj hemma från Libanon

Tidigt på tisdagsmorgonen kom famljen Fayad hem till Floby från Libanon. Deras resa hem började i söndags då de fick åka buss från Beirut i Libanon till Syrien.

Sylva Fayad berättar att resan var mycket jobbig:
- Mest rädd var vi vid gränsen, det tog jättelång tid. Det var massor av folk och massor av bussar. Vi stannade i sju timmar och vi var jätterädd för att de skulle bomba där.

Efter bombningar i Beirut i lördags gick familjen Fayad till svenska ambassaden, och i söndags fick de plats i en buss mot Syrien. I Beriut var det kaos när alla ville med bussarna hem och de hann inte få med något bagage, men när de efter en lång resa kom till Syrien fick de bra hjälp med läkarvård, mat och sängar berättar Sylva Fayad som tillsammans med tre barn och två barnbarn var i Libanon för ett barndop.

Nu är familjen hemma i Floby och Sylva Fayad känner sig trygg igen:
- Jag tackar gud och jag tackar alla som hjälpte oss.

Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar nu alla kommuner att få igång arbetet med krishantering och hjälp till drabbade från Libanon som väntas komma hem.

Man vill att POSOM-grupperna i kommunerna ska komma igång så snart som möjligt för att kunna ge de drabbade psykiskt och socialt stöd vid hemkomsten.