Travbesökare får lämna alkoholen utanför

Över 30 000 traventusiaster beräknas i helgen besöka Stochampionatet på Axevallatravet utanför Skara. För första gången är besökarna förbjudna att ta in alkohol på banområdet efter krav från politikerna i Skaras omsorgsnämnd.

- Vi kommer ha några publikvärdar som står vid entréerna och tittar i väskor, säger Benny Ternemar som är travbanechef på Axevallatravet.

Förbudet att ta in alkohol beror inte på för mycket stök tidigare år, tvärtom menar Benny Ternemar har de flesta besökare klarat av att dricka med sunt förnuft.

Stochampionatet har traditionellt varit en ganska blöt tillställning vad gäller alkohol. För att restaurangägaren på travet inte ska riskera att få sitt utskänkningstillstånd indraget så måste Axevallatravets ledning nu acceptera att publiken inte tillåts att ta med sig alkohol in på banområdet.

Alkoholdrickandet under förra årets Stochampionat blev en närmast chockartad upplevelse för politikerna i omsorgsnämnden i Skara:
- Det hände inget speciellt, men de tyckteatt det var lite för mycket burkar på området helt enkelt, säger Benny Ternemar.

På campingen blir det inga kontroller:
- De som är på campingen får sköta sitt liv. Men man kommer inte kunna gå från campingen till publikplats med alkohol, säger Benny Ternemar.

Han hoppas inte att intresset för Stochampionatet minskar på grund av förbudet att ta med alkohol.