Goda möjligheter för rullstolsburen att åka buss

Bussen har blivit ett bra färdmedel för funktionshindrade. Det tycker rullstolsburna Maria Stomberg som teståkt Västtrafiks bussar i Skaraborg. Sen ramperna infördes 2004 kan hon åka buss som alla andra.

Även om ramperna funnits i flera år väljer dom flesta med funktionshinder i Skaraborg att inte åka med dom lokala bussarna.

Många är rädda för att bli kvar vid vägkanten. Och dom ängslas för hur dom kommer att bemötas av busschaufförer och andra passagerare säger Maria Stomberg.

Men efter många färder på Västtrafik vet hon att det är inget man behöver oroa sig för för servicen är så bra som den kan bli. Däremot är hon mindre nöjd med lagstiftningen som innebär att rullstolen inte behöver spännas fast vid resor med stadsbussar.

- För alla andra passagerar sitter sätena fast och då ska även min rullstol sitta fast, säger Maria Stomberg.

För bussar i linjetrafik gäller andra regler n för stadsbussarna, där ska rullstolen vara fastspänd. Men vid linjetrafik finns ett annat problem, vissa bussar är inte låggolvade och då kan inte den rullstolsburne åka med.

- Problemet är att komma upp, chauffören har varken kunskap eller skyldighet att lyfta in en person med rullstol. Det är en arbetsmiljöfråga, säger Carl Aaby-Ericsson, huvudskyddsombud på Swebus.