90 pensionärer i Vara drabbas av maxtaxan

Den nya maxtaxan inom äldreomsorgen kan leda till att ett 90-tal pensionärer i Vara kommun - främst kvinnor - tvingas söka socialbidrag för att klara sin försörjning. - För en gångs skull hoppas vi att det blir kostnader för kommunen och att våra pensionärer verkligen söker försörjningsstöd, säger socialchef Tommy Nyberg i Vara.
Efter den nya maxtaxans införande vid halvårsskiftet har kommunen gått igenom hur pensionärerna påverkas. Vara kommun har skrivit brev till knappt ett 90-tal pensionärer, som informerats om att de kan ha rätt till ett försörjningsstöd. Kommunen har också erbjudit, att hjälpa pensionärerna att sköta den administrativa kontakten med socialtjänsten. De slipper då själva gå till socialkontoret. Om alla pensionärer skulle utnyttja rätten att få socialbidrag kan socialnämnden i Vara få en ökad kostnad på en och en halv miljon kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".