Livsmedelsinspektörer på semester under rötmånaden

Den så kallade rötmånaden är här. Varm och fuktig luft ökar risken att mat blir dålig, och det samtidigt som det finns fler ställen som serverar mat än det gör annars under året. Och när kommunernas livsmedelsinspektörer behövs som bäst är många av dem på semester.

En av dem är livmedelsinspektören i Essunga kommun, Ann Tengkvist. När hon är på semester får djurinspektören och miljönämndens ordförande i Esssunga ta hand om livsmedelsärendena. Men om det skulle vara en smittspridningen på exempelvis en restaurang skulle hon få avbryta sin semester:
- Då får jag åka dit helt enkelt, säger Ann Tengkvist.

Varje år matförgiftas ungefär en kvarts miljon människor på svenska restauranger. I många av fallen har så kallade gula stafylokocker hamnat i maten.

Gula Stafylokocker är bakterier som ofta finns på människors hud och nagelband, och kan därför lätt hamna i mat under tillagning. Särskilt bra trivs bakterierna i såser, på ägg och på skivat kött.

Enligt Smittskyddsinstitutet matförgiftas betydligt fler människor i Sverige än vad som noteras i den officiella statistiken. Men Essungas livsmedelsinspektör, Ann Tengkvist litar ändå på att resturangägarna sköter sina verksamheter på ett riktigt sätt:
- Vi är ute en gång om året och inspekterar och därefter måste de så klart sköta sina verksamheter.

Under rötmånaden bör man tänka på att hålla maten kyld och inte låta den stå framme. Att vara noga med hygienen är också viktigt enligt Ann Tengkvist.