Skövdefamilj i säkerhet på Cypern

Familjen Abdallah från Skövde befinner sig nu i säkerhet. Med hjälp av FN har de lyckats ta sig från den sönderbombade byn där de suttit fast i över två veckor. På torsdagsmorgonen anlände de med båt till Cypern efter att ha korsat östra Medelhavet under natten.

- Vi mår ganska bra allihopa men vi är fruktansvärt trötta, berättar Samuel Abdallah.

Familjen har suttit fast i en by i södra Libanon sedan kriget bröt ut för mer än två veckor seda. De försökte på egen hand ta sig till Beirut, men tvingades vända om på grund av bombningarna:
- Vi kom inte alls långt, vi kom två kilometer sedan hade vi ett plan över oss som försökte bomba sönder oss, säger Samuel Abdallah.

Tillbaka i byn fick familjen kontakt med FN som lovade att hämta dem och ta familjen till kuststaden Tyr, men räddningen försenades när israelerna angrepp en FN-bas och fyra observatörer dödades.

På onsdagsmorgonen hämtades Samuel Abdallah och hans familj av FN, och efter tio timmars väntan kom de med ett fartyg som tog dem till Larnaca på Cypern.

På Cypern ska de nu träffa sina släktingar som kom från Libanon på onsdagen. Sedan väntar hemresan till Sverige där familjen til slut ska få ro att sörja farmodern som avled på Cypern i förra vecka. Men när familjen får plats på ett flygplan hem till Sverige är ännu inte klart.

På kajen i Larnaca väntade personal från Sverige som ska kunna bistå med bland annat hotell, läkarvård, kristöd och information, berättar Tord Schyberg på Räddningsverket som befinner sig på Cypern:
- Vi ordnar också flyg hem sedan.

Han säger att det framför allt är familjer med små barn och äldre personer som blivit uttorkade som har behövt hjälp. Men många har också behövt stöd efter de upplevelser de varit med om.

Det fartyg som familjen Abdallah anlände med på torsdagsmorgonen är det första fartyg som kommer direkt från någon av hamnstäderna i södra Libanon. Ombord fanns 18 svenskar. Hur många svenskar som är kvar att evakuera kan Tord Schyberg inte svara på:
- Vi har en magkänsla att det kommer rulla på med mellan 10 och 30 svenskar per dag i några dagar till. Vi kommer finns kvar här på plats så långe det behövs.