Ungdomar fortsatt kritiska till Sockerbruket i Lidköping

Ungdomarna i Lidköping har under många år krävt ett Ungdomens hus. Just nu byggs det gamla sockerbruket och ostlagret i östra hamnen om till ett allaktivitetshus för bland annat ungdomar.

Johan Skoglund är ungdomsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen i Lidköping och hoppas att ungdomarnas kritik nu ska tystna:
- Ungdomar är olika och vi ska försöka tillmötesgå dem på alla möjliga sätt.

Han tror att byggnaden kan ge stora möjligheter för ungdomar i Lidköping att utöva olika aktiviteter:
- Vi kommer ha inlines, skateboard, replokaler, en scen. Kultur- och musiklivet kommer att tillgodoses, säger Johan Skoglund.

Mitt under den brännande sommarhettan målas det och byggs för fullt inne i det gamla sockerbruket, som de senaste åren varit ett av Arlas största ostlager innan det lades ner i början av 2000-talet.

Kommunägda Lidköpings Näringslivsfastigheter har köpt huset och kommer nu att hyra ut lokalerna till bland annat de cirka 100 skateboardåkare i kommunen som saknar en lokal. Nätverket Ungdomsgården kommer också att flytta in i det stora ombyggda huset vid hamnen.

- Skateboardåkarna fick lämna sin gamla lokal och då lovade vi att ge dem något annanstans att vara, säger socialdemokraten Susanne Berglund som är ordförande i näringslivsbolaget.

Kommunen satsar nu 60 miljoner kronor på ett hus som inte bara ska vara till för stadens ungdomar:
- Det är 25 000 kvadratmeter vi pratar om, här får många plats. Visionen är att det ska vara pensionärer och ungdomar, idrottare och kulturmänniskor, många olika kategorier av människor som möts i det här huset, säger Susanne Berglund.

Men trots storsatsningen är ungdomar i Lidköping kritiska till projektet. En av dem är Sara Leverin på Lidköpings Ungdomstidning. Hon tycker det är bra att det blir en förändring, men hon är kritisk till att ungdomsverksamheten legat i träda i väntan på det nya:
- Till exempel har det försvuniit en tjänst på ungdomargården Nätverket.

Sara Leverin tycker det är bra att ungdomarna ska samsas med bland annat en hel del företag i det ombyggda Sockerbruket, men det finns en baksida även här:
- Det är lite dumt att ungdomarna får så lite utrymme, vi hade väntat oss mycket mer.