Funktionshindrad kan resa utomlands efter dom i länsrätten

Ska en vuxen man med funktionshinder någon gång i livet få resa på semester utan att tvingas vara beroende av sina föräldrar? Ja, anser länsrätten, och beviljar ledsagarservice så att Tomas Borgh i Mariestad kan åka på semester till Spanien.

I första instansen sa Mariestads kommun nej till att bevilja stöd enligt LSS, lagen om stöd och service.

Tomas Borgh är 30 år gammal och har en medfödd CP-skada som ger nedsatt rörelseförmåga i benen. Vid flygresor kan han inte ha med sig den termobil han använder i vanliga fall utan måste ha en vanlig rullstol, och då krävs extrahjälp vid förflyttningar.

När han ville åka utomlands för att njuta i solen ville han resa själv utan sina föräldrar. Men stöd behövde han ändå, och stöd har han rätt till enligt LSS.

Men Mariestads kommun sa nej till att Tomas Borgh begäran om att få ta med sig en ledsagare på kommunens bekostnad när han skulle åka på semester utomlands.

Länsrätten rev upp det beslutet och anser att Tomas Borgh ska få åka. Det är rimligt att en vuxen människa nån gång får göra en sån resa utan att föräldrar eller andra anhöriga ska vara med, anser länsrätten.

Tomas Borgh är glad över att han fick rätt, och han hoppas att det här ska göra att andra också kan få chansen:
- Det finns många som vill ut och resa precis som jag, men de orkar inte gå så långt som till länsrätten. Det är jobbigt, och tär på kroppen och själen att gå så långt, säger Tomas Borgh.

Mariestads kommun är missnöjd med domen och har överklagat till kammarrätten. Kommunen är rädd för att fler kan komma att vilja ha den här typen av stöd i framtiden, menar ansvarig chef Anitha Andersson:
- Det kan ju leda till att fler söker ledsagarservice på det här viset.

Kommunen menar att LSS-lagen enbart gäller i hemmiljön och inte för semesterresor. Det är oklart om kammarrätten tar upp frågan, men Anitha Andersson hoppas att det blir en prövning. Och skulle kommunens linje vinna gehör där, då kommer Mariestads kommun att kräva pengarna tillbaka från den funktionshindrade Tomas Borgh.