Spionchips i biblioteksböckerna

Framtidens böcker kommer istället för streckkoder att innehålla elektroniska chips - chips som gör det lättare för bibliotekspersonalen att spåra böckerna inne i biblioteket.

- Du är på ett bibliotek och ser i katalogen att boken finns i hyllan, men så gör den inte det. Då är det någon annan nyfiken låntagare som tagit ut boken och ställt den i fel hylla. Då skulle man kunna hitta boken på det sättet, säger Margareta Hanning på Biblioteket i Kinna.

FSmå chip ska göra alla biblioteksböcker spårbara - för bibliotekspersonalen. Antagligen dröjer det mer än ett år innan tekniken finns här. Men säkert är att det kommer.

Elisabeth Erikson på Regionbiblioteket i Skövde jobbar med att införa tekniken med elektroniska chips på alla bibliotek i Västra Götaland:
- Istället för ljusscanner kommer man använda radiovågor, säger Elisabeth Erikson.

RFID-chipsen gör det lättare att hålla koll på böckerna. Tekniken har till och med kallats spionchips, och varit omdiskuterad. Elisabeth Erikson berättar att i USA har diskussionen handlat om att man med hjälp av chipsen kan läsa av och registrera vad för böcker låntagarna läser även utanför biblioteken.