Staty vandaliserad vid Skara domkyrka

En staty vid Skara domkyrka förstördes på tisdagskvällen i vad som betecknas som ett fall av skadegörelse. Hur statyn rivits ned är oklart. Två pojkar och en flicka i 16-årsåldern sågs lämna platsen, men polisen har inte lyckats komma i kontakt med dem.

Lars Åke Larsson är polis i Skara. Han berättar att det är en staty i den södra änden av domkyrkan som vräkts omkull. När polisen kom till platsen för att undersöka skadegörelsen hittade de något som ser ut som en sprängladdning:
- Intill ligger ett litet rör, och polisen blir lite vaksamma och tänker att det kanske är något som kan smälla, säger Lars Åke Larsson.

Men röret smällde inte, utan var en behållare för instruktioner i en högteknologisk skattjakt. Polisen utesluter nämligen inte att statyn David vid domkyrkan råkade illa ut under en omgång av geocache, en ultimat form av leken gömma nyckeln.

Geocache går ut på att leta upp gömda föremål med hjälp av GPS-utrustning och sedan föra en loggbok över sina fynd på Internet.

Statyn David skadades troligen under letandet och Lars Åke Larsson vill nu ha hjälp i sin jakt efter skattjägarna. Ett vittne har sett tre ungdomar lämna platsen:
- Vi vet inte om de har samröre med det här, men ger de sig till känna kan vi reda ut vad de gjorde där, säger Lars Åke Larsson.