"Kvinnor ska ta plats i lantbruket"

Att vara kvinna och företagare inom jord och skogsbruk är inte alltid en självklarhet. Det är ett mansdominerande yrke och jämlikhetsdebatten håller låg profil.

Men det finns projekt och eldsjälar som vill ändra på detta. Sanna Soleskog är själv bonde men arbetar som agronom och rådgivare på Skara Semin och hon varit med och genomfört en utbildning för att stärka kvinnligt företagande bland mjölkbönder.

- Det är oftare kvinnan som tar hemmet och då är det lite svårt att vara professionell företagare när man ska ha så himla många bollar i luften, säger Sanna Soleskog.

På landet arbetar en del av de 400 000 människor som är verksamma inom den gröna näringen i Sverige, det vill säga jord- och skogsbruk. Det är den enskilt största näringen och den omsätter tio procent av Sveriges BNP. Det innebär att den påverkar landets ekonomi mer än exempelvis Volvo och IT-branschen.

Och den gröna näringen påverkar jämlikhetsutvecklingen också, för även om kvinnorna finns där och arbetar sida vid sida med männen, så syns de sällan i statistiken över ägande och eget företagande.

Said Eriksson har tillsammans med sin man Kurt arbetat som jordbrukare sedan 60-talet och hon motsätter sig debatten om kvinnligt och manligt. På en gård gör man det man kan bäst menar hon:
- Man gör jobbet som ska göras och sedan är det inte mer med det. Om det är en kvinna eller en man har ingen betydelse. Och lön ska vi ha lika, om vi gör samma jobb, det har ingen betydelse om det är en man eller en kvinna, säger Said Eriksson.

Men även om exemplvis Said Eriksson och många kvinnor med henne trivs och inte känner sig speciellt ojämlika sina män så finns det en hel del att göra ändå enligt Sanna Soleskog:
- Det vi har sett i våra projekt är man många gånger saknar det sociala nätverket och att identifiera sig som mjölkföretagare.

Said Eriksson håller med Sanna Soleskog om att hon och andra kvinnliga bönder behöver ha mer gemenskap med varandra och utbyta erfarenheter när det exempelvis gäller arbetsfördelning och ägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".