DNA-prov ska visa om björn rev får

Statens veterinärmedicinska anstalt ska med hjälp av DNA-prov ta reda på om det var en varg eller en björn som rev 15 av Arne Johanssons får i Gullspång natten till fredag.

Det var i fredags som Arne Johanssson hittade fem döda och tio svårt skadade får i sin hage efter att en förmodad björn hade attackerat dem under natten. Han säger att han aldrig sett något så otrevligt under sina 40 år som fårägare:
- Tarmarna hängde efter dem när de gick, de måste ha plågats väldigt.

Under de senaste tre åren har hans får regelbundet attackerats av rovdjur. Men den senaste attacken var den sista Arne Johansson vill vara med om:
- Nu får det vara slut med det här, nu bryr jag mig inte om att ha några mer får. Vi kan ju inte ha dem i ladugården när det är så fint väder. Och dessa rovdjuren, det är ju ingen som tar dem så de kommer ju växa till mer och mer, säger Arne Johansson.

De tidigare attackerna på Arne Johanssons får har främst handlat om lodjur som har tagit enstaka djur. Men natten till i fredags var det något större djur som var framme. Gillis Persson på länsstyrelsen tror att det kan röra sig om varg, men att det troligen är björn:
- Vi har tagit DNA-prov på några tackor, det kan finnas saliv i betten och då kan vi se om det är varg eller björn, säger Gillis Persson.

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".