Få kommuner kräver alkolås och bälten i skolskjutsar

När skolorna börjar i nästa vecka så är det långtifrån alla skolbarn i Skaraborg som åker säkert till skolan - och det beror på flera olika saker. En del kommuner slöt avtal om skolskjutsar för flera år sen senast - innan diskussionen kommit igång om bälten och alkolås. Det gäller bland annat Mariestad, där nästa upphandling görs först 2009 - inga bälteskrav i sikte förrän då, alltså.

Men det finns också en kommun som skrev avtal med bussföretag så sent som i fjol, och ändå inte krävde alkolås eller bälten. Gudrun Nilsson som sköter skolskjutsfrågorna i Falköping säger att alla skolbussar som används från och med i höst kommer att ha bälten trots att kommunen inte krävde det - och flertalet har även alkolås.

Bäst i klassen är Karlsborg, som var först ut redan för flera år sedan med att kräva bälten i alla skolskjutsar. Och i Skövde skrevs nya avtal med bussföretagen i våras, och där krävdes inte bara bälten, utan trepunktsbälten, i skolskjutsarna.

Totalt i Sverige är det mindre än en tredjedel av kommunerna som ställer krav på bälten och alkolås, visar en kartläggning som trafiksäkerhetsföreningen NTF har gjort.

NTF är kritiskt till bristerna, men konstaterar samtidigt att för fyra år sedan var det inte en enda kommun som hade krav på alkolås i dom bussar och taxibilar som kör barn till och från skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".