Skövdebor samlar in pengar till krigsdrabbade familjer i Libanon

Vardagen är slagen i spillror för många libanesiska familjer som drabbats av den senaste tidens stridigheter med Israel. Men snart kan hjälp komma från Skövde.

Simon Sahyouni i Skövde är själv ursprungligen från Libanon och han har nu tagit initiativ till en pengainsamling till familjer som behöver hjälp. För behovet av hjälp är stort, menar han.

Behovet av hjälp är stort bland libanesiska familjer som måste klara en tillvaro utan jobb, inkomst eller vanligt vardagsliv just nu till följd av den senaste månadens krig, berättar Simon Sahyouni:
- Folk bara sitter hemma och är rädda, och de bara väntar på när de ska få hjälp.

Insamlingen i Skövde blir i liten skala via insamlingsbössor i olika butiker. Simon Sahyouni förväntar sig inga väldiga summor men hoppas att den ska resultera i att fem, tio eller som bäst kanske tjugo handplockade familjer får en dräglig tillvaro. Det är en början, säger han:
- Om vi kan början i Skövde kanske det också blir i andra städer runt om i Sverige.

Insamlingen sker i privat regi utan inblandning av större, kända hjälporganisationer. Det är ingenting Simon Sahyouni ser som ett problem. Tvärtom, säger han:
- Pengarna ska inte gå till administration eller utgifter utanför hjälpen, de ska gå direkt till familjerna som behöver de här pengarna, säger Simon Sahyouni.

Jimmy Lahoud som är med och arbetar med insamlingen säger att de gör vad de kan före att hjäla till:
- Om alla kunde göra samma sak så skulel det mycket bättre, då kanske man kan bygga upp landet som det var för en månad sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".