Bestulen MC-ägare i kamp mot försäkringsbolaget Trygg Hansa

Det är inte alltför ovanligt att motorcyklar blir stulna under provkörning av folk som låtsas vara intresserade av att köpa dem. Ett sådant fall är nu uppe för prövning i hovrätten.
Det är försäkringsbolaget Trygg Hansa som menar att fall som det här inte ska betraktas om stöld utan bedrägeri - och då gäller inte försäkringen.

Det var fredagen den 13 maj förra året som Adam Karlsson i Skövde skulle träffa en spekulant på sin Harley Davidsson. Han behövde sälja för att han inte längre hade råd att ha den kvar. Spekulanten försvann med motorcykeln och kom inte tillbaka.

- Jag försökte vidta de försiktighetsåtgärder jag kunde. När han försvann trodde jag inte att det var sant. Han verkade vara världens skönaste och goaste kille, säger Adam Karlsson. 

Trygg Hansa vägrade betala ut försäkringen. De klassade inte det som hänt som stöld utan som bedrägeri, och då gällde inte Adam Karlssons försäkring.

Skövde tingsrätt gav dock Adam Karlsson rätt mot försäkringsbolaget. Men eftersom frågan är principiellt viktig för Trygg Hansa, som befarar att många fler kommer och kräver ersättning om de tvingas betala, så överklagades domen. Det innebär att Adam Karlssons strid mot Trygg Hansa fortsätter i hovrätten. Det kan bli tufft för honom, rent ekonomiskt, säger han: 

- Förra sommaren åt jag och resten av de pengar jag tjänade gick till amorteringar på lånet. Det är trots allt ganska ordentliga lån på motorcykeln och jag vill bli av med dem så fort som möjligt. Rent mentalt har det här tagit hårt. Det enda försäkringsbolaget har gjort är att försöka roffa åt sig pengar och göra det så svårt som möjligt för mig att få det jag har rätt till.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista