Nattpatrull leder till färre brott i Essunga

I polisbristens Skaraborg ska Tidaholm söka tillstånd för att ha en egen kommunal polisstyrka.
I Essunga kommun har lösningen blivit en annan - Nattpatrullen.  När poliserna inte räcker till så patrullerar invånarna själva nattetid, och detta har lett till att brottsligheten minskat med 35 procent sedan nattpatrullen startades.

Patrullen startades i slutet av 2002. Då hade kommunen härjats av en lång brottsvåg och diskussionerna om polisbristen gick heta. Bland annat diskuterades om man skulle anlita privata vaktbolag.

Men istället föddes Nattpatrullen. Det började med ett 30-tal personer som varje natt åkte runt i egna bilar och noterade  obekanta bilar som rörde sig i området - eller folk som uppträdde egendomligt.

I dag är det runt 200 invånare som delar upp patrullerandet mellan sig. Och Nattpatrullens nattliga spanande ger resultat. Essunga är enligt polisens egen statistik den skaraborgskommun där brottsligheten minskar mest av alla - inbrott, rattfylleri, bilstölder och bilinbrott har minskat med 35 procent senaste året.

Så medan Tidaholms kommun ansöker om att få kommunalisera polisen fortsätter Essunga sitt arbete med frivilliga nattsapanare.
- Vi följer givetvis Tidaholms ansökan, men jag tror inte att statsmakterna är mogna för en kommunal polis, säger Essungas kommunalråd Christer Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".