Kunskapen om muslimer måste ökas

Kunskapen om muslimer måste ökas. Det säger Rune Hjelm, präst inom Svenska kyrkan i S:a Ryd.
Debatten har aktualiserats efter att ett grishuvud hittats på den plats i S:a Ryd där en moské ska byggas. Enligt polisen råder ingen tvekan om att det rör sig om hets mot folkgrupp.
-Jag önskar att fler ''goda'' muslimer fick komma till tals i samhället så att bilden av islam nyanseras, säger Rune Hjelm.
Efter terrorattacken mot USA i september har klimatet för muslimerna blivit hårdare.I media har rapporterna om Usama bin Ladin och självmordsbombarna i Israel/Palestinakonflikten varit täta och enligt Rune Hjelm det har gjort att den del människor dragit slutsatsen att muslimer är religöra fanatiker.
-När man ständigt får den informationen så förknippar man ju till slut muslimer med terror. Men så är det ju inte!
Den terror som media rapporerar om utförs av extrema grupper och det är viktigt att komma ihåg för att inte främlingsfientligheten ska öka.
Trots protester och hot har Rune Hjelm hela tiden varit positiv till moskébygget i S:a Ryd eftersom han tror att moskén kommer att öka kunskapen om islam:
-Skolklasser och andra grupper kan ju besöka moskén och samtidigt träffa representanter därifrån. På så sätt kan bilden av religionen nyanseras, avslutar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".