16-årig flicka åtalas för hot och misshandel på högstadieskola i Hjo

En 16-årig flicka åtalas vid tingsrätten i Skövde, misstänkt för olaga hot och misshandel av två klasskamrater på Guldkroksskolan i Hjo. Rektor och personal på skolan visste vad som försiggick, men valde att låta en förälder göra polisanmälan. - Vår reaktion var först att ta kontakt med familjerna och informera om vad som hänt, säger Guldkroksskolans rektor Mikael Wendt.

Vid flera tillfällen från september 2005 till februari 2006 ska den 16-åriga flickan ha hotat och slagit två yngre flickor på Guldkroksskolan.

Den ena flickan hotades med stryk och när hon valde att berätta för skolpersonal om vad som hänt blev hon utsatt för än mer hot. Hon och den andra flickan ska också ha blivit misshandlade av sextonåringen.

Rektor Mikael Wendt säger att skolan kände till problemet. Men en polisanmälan gjordes alltså inte av skolan utan istället av en förälder.

- När någon överträder lagen så ska vi polisanmäla, men i dom här fallen så hade jag kontakt med familjerna som bedömde att dom själva ville göra en polisanmälan, säger Guldkroksskolans rektor Mikael Wendt.

Den åtalade flickan har nu gått ur nionde klass och problemen är över för de två flickorna, säger Mikael Wendt.

Men hoten och misshandeln som nu lett till åtal var något av en väckarklocka för skolan, säger han. Skolan har bland annat förstärkt sin organisation det här läsåret och har fler vuxna bland barnen.

- Vi har flera skolvärdar och ett aktivt kamratstödjarbete med elever inblandade där elever lär sig att som goda kamrater gå in och stoppa i tid när något händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".