Facket på Cementa kritiskt till politikers agerande

De borgerliga kommunpolitikerna i Skövde kräver ett definitivt slutdatum för Cementas brytning av kalksten på Billingen, då fabriken kan läggas ner. Fabriksfacket IF Metalls ordförande Sture Stensson på Cementa är mycket kritisk till hur politikerna agerat i frågan. - Mycket har varit så osakligt att det inte ens har varit värt att bemöta det.

I går eftermiddag fick politikerna information av Cementas högsta koncernledning med anledning av den kritik som finns mot företagets planer på fortsatt och utökad cementtillverkning.

Cementa har lämnat in en ansökan till Miljödomstolen om att få fortsätta bryta kalksten på Billingen för utökad cementtillverkning. Ett beslut väntas tidigast i slutet av året.

I går fick ett 20-tal kommunpolitiker i den borgerliga alliansen veta att Cementa vill investera uppemot 100 miljoner i Skövdefabriken de kommande åren.

Sture Stensson tror inte att företagsledningen ändrar sina plan på grund av det växande motståndet mot fabriken.

Cementa har i dagsläget ett 90-tal anställda vid fabriken i Skövde. Men redan nästa år finns planer på nyanställningar. Den senaste tidens spekulationer om Cementas framtid har dock gjort att rekryteringsarbetet fått sig en ordentlig törn.

- Många blir bekymrade, ska jag verkligen jobba på Cementa? En del har ju redan ett jobb och kanske inte vill sluta där för att söka ett jobba här med tanke på vad som skrivits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".