Cementa satsar - om de får fortsätta bryta

Företaget Cementa planerar att investera uppemot 100 miljoner kronor i fabriken i Skövde, och i samband med det öka antalet anställda från 90 till drygt 100.

De planerna innebär att Skövdes moderata kommunalråd Tord Gustafsson har svårt att tänka sig ett stopp för kalkbrytningen redan om några år.
- Företaget kan omöjligt göra de stora investeringarna om de bara får bryta kalksten i några få år till, säger Tord Gustafsson.

Partierna i Skövde är oeniga om hur länge kalkbrytningen ska få fortsätta. Folkpartiet vill ha ett stopp 2010, medan socialdemokraterna värnar om jobben och vil se en fortsatt brytning.
Moderaterna har ännu inte tagit ställning, men moderata kommunalrådet Tord Gustafsson har uppfattningen att företaget måste få klartecken för brytning i åtminstone 10-15 år till.
- Efter 100 år så måste epoken närma sig ett slut, men jag hoppas att vi ska få ytterligare ett antal år med Cementa.

Under hösten hanterar Miljödomstolen ärendet om Cementas fortsatta brytning. Kommunstyrelsen ska lämna sitt yttrande i början av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".