Volvo Penta gör storinvestering i Vara

Volvo Penta investerar 100 miljoner kronor i sin båtmotorfabrik i Vara. Fabriken kommer det närmsta året att öka sin tillverkning kraftigt.

- Utvecklingen går totalt sett väldigt bra för Penta och man har en god vinst som gör att man kan göra den här stora investeringen, säger Sören Eliasson som är platschef på Volvo Penta i Vara.

Volvo Pentas fabrik i Vara tillverkar dieselmotorer för båtar och från och med förra året består tillverkningen av den nya generationens dieselmotor som kallas D4 och D6.

Intresset för Varamotorn är stort i hela världen berättar Sören Eliasson som är platschef på fabriken. 95 procent av motorerna exporteras till länder över hela världen. Och i framtiden hoppas man mycket på USA.

I och med den nya investeringen på 100 miljoner kronor ska fabriken i Vara att öka sin tillverkning med 5000 motorer per år till 18 000.

För tillfället arbetar nästan 300 personer i fabriken. Investeringen kan på sikt komma att innebära ett 20-tal nya jobb, men det är ingeting som kommer att ske den närmsta tiden, säger Sören Eliasson:

- Vi hoppas självklart att det inträffar i slutet på nästa år, men man vet inte.

Han tror att investeringen också kan gagna andra företag i Vara:

- Det blir positiva signaler att vi är duktiga uppe i Varabygden och kommer också vara positivt för entreprenörer och serviceföretag, säger Sören Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".