Rättegång för rå misshandel

Idag på förmiddagen började rättegången i Skövde tingsrätt mot fem män som är misstänkta för en rå misshandel. Eftersom det finns en hotbild hade åklagare Jim Halvarsson begärt skärpt bevakning. Alla som skulle in vid Skövde tingsrätt blev idag visiterade av polis.
Männen är irakiska medborgare men är bosatta i Falköping.
Åklagaren yrkar på att fyra av de fem männen ska utvisas från Sverige och förbjudas återvända hit.
Det var natten mellan den femte och sjätte juni som ett par misshandlades utanför en restaurang i centrala Falköping. Mannen och kvinnan tilldelades slag mot ansiktet och huvudet.
Samma natt söker männen som misshandlat paret upp dem igen. Misshandeln fortsätter. Mannen får slag mot kropp och huvud. Kvinnan tilldelas knytnävsslag mot ansiktet.
Mannen springer från platsen men gärningsmännen hinner ikapp och medan han befinner sig på marken fortsätter de att misshandla honom genom att, som det står i stämningsansökan: "sparka mot kroppen och huvudet, stampa mot kroppen, nacken och handen, kasta knytnävsstora stenar mot ansiktet i nacken, vilket orsakat smärta, svullnader, blånader, skrubbsår, samt benbrott på mellanhandsbenet i vänster hand."
Männen är 17, 19, 21 ,25 och 30 år gamla och samtliga är bosatta i Falköping.
Åklagaren betecknar misshandeln som rå och hänsynslös eftersom flera personer samtidigt angripit en liggande person och anser att fyra av de fem männen gjort sig skyldiga till grov misshandel. Dem femte mannen, 21-åringen, är misstänkt för misshandle altvernativt medhjälp till misshandel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".