16-åriga Natascha får stanna i Sverige

Ett år av oviss väntan är slut för 16-åriga Natascha Todorovic i Skara. 
Beskedet att hon och hennes familj får stanna i Sverige har kommit.
På fredagsförmiddagen firade skolkamrater och personal friskolan Metis i Skara att deras kamp givit resultat.

- När jag såg mamma blev jag orolig, för hon var alldeles blek. När jag sedan förstod att det var klart att vi får stanna blev jag väldigt lättad och glad, men sedan tog det faktiskt ett tag innan jag riktigt fattade det, säger Natascha Todorovic.

Migrationsverket avslog flera ansökningar om asyl från Natascha Todorovic och hennes familj. Till slut kom också ett avvisningsbesked…  Men engagemanget hos skolkamrater och skolpersonal samt ett aktivt arbete i form av en demonstration gav resultat. Först sköts deras avvisningsdatum upp och sedan ändrades det. Året i ovisshet tärde på henne:

- Jag tittade i postlådan varenda dag, tänkte på det varje dag… Väntan blev längre än jag väntade mig, men jag är glad att det ändå kom ett besked.

Kompisarna Silja Kariketo och Natascha Grönlund är några av dem som planerat manifestationer och kontaktat radio och tidningar för att uppmärksamma Nataschas situation och de kunde andas ut när beskedet nådde dem.

– Jag blev överraskad.
– Och jag blev så glad att jag började storlipa, sedan ringde jag till mamma och berättade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".