Tufft för lokala partier - i Grästorp kämpar FFK för överlevnad

Inför årets val har antalet lokala partier i kommunvalet nästan halverats i Skaraborg. Efter valet kan de komma att bli ännu färre.
Grästorps lokala parti, Fram För Kommunen, befarar nämligen att de kommer att minska i eller i värsta fall åka ur kommunfullmäktige.

Fram För Kommunen bildades 1962 och brukar anses vara Sveriges äldsta lokala parti.

Under den senaste mandatperioden har partiet lagt egna profilfrågor åt sidan och har på sitt sätt solidariskt medverkat till att få ordning på kommunens ekonomi.

Risken är stor att partiet nu får betala priset för det:

– Vi har inte kunnat få ut de budskap eller kunnat driva de frågor som varit viktiga. Vi har inte kunnat profilera oss under mandatperioden. Därför kommer vi nog att tappa en del väljare, säger partiets talesman Sven-Olof Bergqvist.  

I jämförelse med förra valet är det betydligt färre lokala partier som ställer upp den här gången. Enda undantaget är Gullspång där det faktiskt finns två lokala partier i årets val. 

Vad minskningen i Skaraborg beror på är svårt att säga. En förklaring kan vara att yngre väljare inte lockas av de lokala partierna på samma sätt som den äldre generationen. En annan orsak kan vara att kommunerna idag alltid är mer eller mindre pressade, och att det därför är svårt att driva en alternativ politik.

Sven-Olof Bergqvist är pessimistisk om möjligheterna att lyckas behålla de tre mandat man har idag:

– Vi hoppas naturligtvis men det är tveksamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista