Femte förskolebranden i Skövde

(20060913) Natten till onsdagen kom det på nytt larm om brand på en förskola i Skövde, på Flugan i Södra Ryd, inte långt från förskolan Fjärilen som brann för drygt tre veckor sedan. 

En boende i närheten som var ute för att hämta tidningen såg branden och larmade SOS strax innan klockan fyra.

Branden var fullt utvecklad och räddningstjänsten kunde bara rädda en av de tre sektionerna förskolan bestod av.

Polisen har haft både specialbevakning och hundpatrull på plats i Södra Ryd under natten mot onsdag. En polispatrull passerade förskolan Flugan bara en kort stund innan branden upptäcktes.

Polisens yttre befäl Folke Johansson säger till Sveriges Radio Skaraborg att polisen än så länge inte har något givet utgångsläge vad det gäller den här branden, och att de hoppas på tips från allmänheten.

Under onsdagsmorgonen har polisen filmat och dokumenterat åskådare till branden, och även kontrollerat alla bilar som har åkt från Ryd.

En pojke i 15-årsåldern greps och anhölls på tisdagen misstänkt för grov mordbrand, men den misstänkte släpptes strax efter klockan 20 på kvällen. På onsdagmorgonen uppgav inre polisbefäl i Skövde att 15-åringen inte längre är misstänkt för brott.

Flera barn dubbelt berörda
76 barn gick på förskolan Flugan, och berörs alltså av branden. Flera av barnen gick tidigare på förskolan Fjärilen  som brann för drygt tre veckor sedan.

Runt lunchtid beräkar Skövde kommun kunna komma med besked om placering av de berörda förskolebarnen. Enligt kommundirektören Håkan Ahlström hade man redan på tisdagen dragit upp riktlinjer för om det skulle brinna ännu en gång.

Brand trots bevakning
Nattens brand är den femte förskolebranden i Skövde på kort tid, och precis som tidigare är den troligtvis anlagd. Efter alla bränder har kommunen och polisen utökat sin bevakning av förskolorna i Skövde, inklusive Flugan.

- Vi trodde att vi tillsammans med polisen hade gjort vad som rimligen kunde göras, och det visade sig att vi hade fel, säger Skövdes kommundirektör Håkan Ahlström.

Tord Gustafsson, moderat kommunalråd i Skövde säger att kommunen nu måste fatta beslut om att utöka säkerheten på ett helt annat sätt än tidigare:

- Jag kommer föreslå att vi begär av länsstyrelsen att få ta in tillexempel hemvärnet eller millitära myndigheter, säger Tord Gustafsson.

Oroliga följde släckningsarbetet
- Det är fruktansvärt, man blir jätteledsen. Det är nästan så man tror de kan ge sig på vad som helst, bostadshus också, säger Lena som hade sin son på förskolan Flugan.

Pia Karletoft arbetade sedan tre veckor tillbaka på förskolan Flugan. Hon bor i närheten av förskolan och var vid halv sju-tiden på onsdagsmorgonen på plats för att titta på förödelsen tillsammans med sina två barn Alex och Matilda.

7-åriga Matilda säger att hon tänker på förskolans barn den här morgonen och att hon tycker synd om dem eftersom de nog inte vet var de ska ta vägen idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".