Polisen: "Vi kan inte skydda alla fastigheter"

Trots utökad bevakning brann en femte förskola i Skövde tidigt på onsdagsmorgonen. Två tredjedelar av Flugans förskola i stadsdelen Södra Ryd förstördes.
- Vi kan inte skydda alla fastigheter i Skövde kommun. Det går inte, säger Torsten Jaeckel, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.
I övrigt ville polisen inte ge några besked om någonting på förmiddagens presskonferens.

Polisen och Skövde kommun höll på onsdagsförmiddagen en gemensam presskonferens i Skövdes polishus.  Det 20-tal journalister som samlats fick få svar på sina frågor. 

– Jag vill inte kommentera utredningen överhuvudtaget nu. Vi är i ett utredningsskede där vi inte kommenterar någonting alls längre. Vi måste ha arbetsro, sa utredningsbefälet Torsten Jaeckel.

Han gav liknande svar på frågorna om hur polisen utredning går, om de har några misstänkta och vad som är nästa steg.  

Utredningsbefälet ville inte heller kommentera huruvida de har några konkreta ledtrådar, utan sa bara att tips från allmänheten är mycket viktigt för polisens arbete.

Närpolischef Lennart Leijon förklarade närmare varför polisen är så förtegen. I samband med det bekräftade han också att det finns vissa spår:

- Om vi berättar om alla kort och lägger dem på bordet så kommer man inte framåt i utredningen. Och framåt är ju vad vi, media och allmänheten vill. Men visst, det finns kort.  

Polisen har nu klassat de anlagda bränderna som en särskild händelse. Det innebär att polisresurser från hela Västra Götaland kan tas i anspråk för att utreda bräderna.

Hur många poliser som nu kommer att arbeta med bränderna vill polisen inte uppge, men det är fler än 15 poliser.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".