Borgerlig framgång också i Skaraborg

Riksdagsvalet i Skaraborg blev en stor framgång för den borgerliga alliansen, som ökar sitt antal riksdagsledamöter med två personer.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet behåller samma antal riksdagsledmöter i Skaraborg, vilket betyder att det blir totalt elva riksdagsledamöter från Skaraborg, jämfört med nio under förra mandatperioden.

Bakom alliansens framgång står moderaternas uppgång.

- Vi har varit mycket lyssnande, i stället för att predika ut färdiga budskap och det tror jag vi har vunnit oerhört mycket på, att vara väljarnas öra, så förklarar partiets förstanamn, Cecilia Widegren anledningen till moderaternas framgång.

Moderaterna går från en till tre riksdagsledmöter i Skaraborg. Troligtvis betyder det att den förre riksdagsmannen Lars Elindersson från Falköping gör comeback efter en mandatperiod utanför riksdagen.
Tredjenamnet på listan är oppositionsrådet i Skara, Charlotte Nordström.

Det är tydligt att moderaterna har tagit röster från sina vänner i alliansen.
Med undantag för centern, som går lite framåt, backar de övriga borgerliga partierna.

Mest bakåt går folkpartiet som snudd på halveras i Skaraborg jämfört med succévalet 2002. Riksdagsman Christer Winbäck (fp) får trots allt behålla sitt mandat.
- Det övergripande är dock ett regeringsskifte och det har vi uppnått och det känns positivt mitt i smolken så att säga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".