Sossarna tar tillbaka makten i Mariestad

Socialdemokraterna gjorde ett bra val i Mariestad och fick två mandat mer än vid det förra valet. Dessutom förlorade Mariestadspartiet sju mandat. Detta leder till att Mariestad återigen åter kan komma att styras av en knapp röd-grön majoritet. Ulla Göthager väntas bli nygammalt kommunalråd i Mariestad.

- Det känns jätteskönt ,det stod ju klart på söndagskvällen så jag somnade med ett rödgrönt Mariestad, säger Yngve Johansson som är ordförande i arbetarkommunen i Mariestad.

Socialdemokraterna fick i årets val ungefär 350 röster fler än vid valet 2002. Men den stora enskilda vinnaren är egentligen moderaterna som fick 2000 röster mer än vid det förra valet. Det räcker ändå inte för borgarna eftersom det lokala Mariestadspartiet tappade stort.

- Väljarna är säkert nöjda med moderaterna i det här läget men kanske inte med den allians som styrt, säger Yngve Johansson.

Moderaterna har den gångna mandatperioden haft kommunalrådsposten, men det kommer att ändras nu, troligen blir Ulla Göthager nygammalt kommunalråd i Mariestad.

Ulla Göthager tror att brutna löften ligger bakom det faktum att det nu blir ett maktskifte i kommunen.

- Jag tror att det beror på att de borgerliga lovade att bygga ut äldreomsorgen och sedan förde en politik som var tvärtemot. Men vi ska hålla vad vi lovat så nu kommer vi att öppna Björkgården igen som äldreboende och seniorboende.

Socialdemokrater och vänsterpartiet har tillsammans 24 mandat efter valnattens räkning, medan de borgerliga partierna har 21 mandat, och Mariestadspartiet tre mandat. Det leder till att miljöpartiets enda mandat kan bli utslagsgivande när koalitionerna ska fastställas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".