Nedläggningar tryggar jobben på tändsticksfabriken i Tidaholm

Tobaksbolaget Swedish Matchs nedläggningar av tändsticksfabriker ute i Europa ser ut att rädda de kvarvarande 130 jobben vid tändsticksfabriken i Tidaholm. Efter att produktionen av tändstickor flyttats från fabrikerna i Spanien och Turkiet till Tidaholm finns det en optimism igen.

Trots den optimism som nu råder vid fabriken i Tidaholm tror inte Eva Larsson, fackklubbsordförande för IF Metall vid fabriken på några nya jobb.

- Jag är nöjd om vi kan behålla dom jobb vi har idag, säger Eva Larsson.

Tändstickskonsumtionen minskar varje år, och de senaste två årens besparingsprogram inom Swedish Match har även drabbat Tidaholmsfabriken, där en del slutat med avtalspension och ett fåtal sagts upp.

Nedläggningen av tändsticksfabriker i andra länder samt det faktum att man fått några nya kunder gör att Lennart Jönis, vice vd för tändsticksbolaget tror på framtiden i Tidaholm.

- Nu har vi i och med tillskotten en bra volym till den bemanning vi har här i fabriken.

Fackklubbens Eva Larsson har arbetat vid fabriken i Tidaholm i 30 år, och även om det just nu ser bra ut så utesluter hon inte att läget kan komma att förändras.

- Det finns alltid hot och det dyker ständigt upp nya hot från tändsticksproducenter i låglöneländer. Under dom 30 år som jag arbetat här har det alltid funnits ett hot mot fabriken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".