Tackade ja på telefon - avtalet är bindande

Många skaraborgare har blivit uppringda av telefonförsäljare som vill sälja olika telefonabonnemang. Christer Wanberg i Vallsjön norr om Hova har kämpat i drygt en månads tid med att bli av med ett mobiltelefonabonnemang. Men eftersom han tackade ja när han blev uppringd så är han låst i två års tid framåt.

- Jag kommer av princip inte att använda deras telefon. Det kostar mig 14 000 att ha det här abonnemanget i 24 månader så det känns ju inte bra, säger Wanberg. 

Det var i augusti som Christer Wanberg blev uppringd tre gånger på samma dag av säljare som ville att han skulle byta mobiloperatör. Till slut sa han ja till att byta på en av hans målerifirmas telefoner.

Direkt pappren om abonnemanget kom så skickade han tillbaka till dem för att annullerade det hela. Men det gick inte.

- Det är ju inspelat och det är väl det som gäller så jag har ingen ångerrätt eller någonting.

Christer Wanberg säger att han inte var medveten om att avtalet som träffades per telefon var bindande. Företaget hävdade att i och med att han tackade ja i telefon så fanns det ingen återvändo.

Eftersom abonnemanget står på Christer Wanbergs företag så har han inte heller två veckors ångerrätt som privatpersoner har. Så för Christer återstår bara att betala.

Karin Wiberg som är konsumentrådgivare på konsumentsvar i Skaraborg säger att det varje vecka hör av sig människor som känner sig lurade av telefonförsäljare.

Konsumentverket har uppmärksammats på problemet med aggressiv marknadsföring via telefon och landets konsumentrådgivare för nu statistik på anmälningarna.

En utredning ska sedan ta reda på om konsumentskyddet är tillräckligt. Karin Wiberg tror och hoppas att det blir en förändring.

- I förening med ett muntligt avtal så tror jag att det i framtiden kommer att krävas även ett skriftligt avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".