Två tonåringar häktade för dagisbränder i Skövde

En 15-åring och en 16-åring häktades under söndagen av Skövde tingsrätt.

15-åringen är misstänkt för fyra av de anlagda förskolebränder som terroriserat Skövde under de senaste veckorna.

16-åringen misstänks ha varit med och tänt på Karstorps förskola den 10 september.

Brottsrubriceringen för de båda är mordbrand.

Häktningsförhandlingarna under söndagen hölls bakom stängda dörrar och tog flera timmar i anspråk.

Skövde tingsrätt beslutade att häkta tonåringarna. Misstanken ligger på den lägre graden. Inom en vecka måste åklagaren presentera nya bevis, annars kommer de båda att släppas fria. Det blir en kamp mot klockan för polis och åklagare:

- Vi hoppas att under veckan kunna få fram en del analyser från tekniska undersökningen, säger åklagare Björn Danielsson, som i övrigt är förtegen om läget i utredningen.

Den yngre av de två är misstänkt för bränder i fyra fall: Karstorp, Eken, Solrosen och Flugan. Det var också den häktningsförhandlingen som tog längst tid, och 15-åringen blev synbart besviken när han tog emot beskedet. 

Att tonåringar häktas är mycket ovanligt. Att det ändå skedde, trots de relativt svaga bevisen, beror på att misstanken gäller grova brott som satt skräck i hela Skövde.

- Som jag ser det finns ingen bevisning alls. Då ska man inte placera ett barn i häkte, säger 15-åringens advokat Thomas Algons.

Enligt åklagaren är de häktade kända av polisen sedan tidigare, men inte för någon grov brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista