Dyra körkort blir dyrare med nya krav

Sedan årsskiftet måste de som övningskör med ungdomar gå en utbildning på körskolan innan de kan godkännas som handledare och ge sig ut på vägarna. På de flesta körskolor måste man betala för varje barn man har, även om man har flera i samma ålder.

De flesta körskolor i Skaraborg tar 500 kronor för en handledarutbildning. Då gäller den för ett barn och en vuxen.

I familjen Fredriksson i Falköping är man två föräldrar som ska övningsköra med två barn, vilket då alltså kostar fyra gånger 500, det vill säga 2 000 kronor.

- Det var dyrt, tyckte jag, säger mamman i familjen, Birgitta Fredriksson.

Sedan får man också betala till länsstyrelsen för att godkännas som handledare, så för två vuxna och två barn kostar det totalt ungefär 2 500 kronor. Och det innan man ens har satt tonåringen bakom ratten.

Men på körskolorna tycker man priset är rimligt och menar att förtjänsten är liten eftersom bland annat viss litteratur ingår.

Magnus Värnklint som är körskollärare i Tidaholm tycker att handledarutbildningen enbart är positiv, även om en del föräldrar till en början är tveksamma.

- De tycker att de kan det här med bilkörning eftersom de haft körkort i många år. Men jag har inte haft någon ännu som har varit missnöjd när de går härifrån, säger Magnus Värnklint.