15-åring häktad för förskolebränder överklagar

Den 15-åring som sitter häktad misstänkt för fyra mordbränder i Skövde överklagar nu tingsrättens beslut. Pojkens advokat Thomas Algons menar att bevisningen är alltför klen för att en 15-åring ska behöva sitta inlåst i ett häkte och överklagar nu häktningsbeslutet till hovrätten. Enligt advokaten är det oacceptabelt att på så lösa grunder hålla en 15-åring häktad.

I häktescellen finns en brits med lakan och med kudde, det finns även tv. 15-åringen sitter ensam i cellen och den enda kontakt han har med andra människor är med personalen på andra sidan väggen.

- Dom kommer med frukost, middag och kvällsmål och om han behöver gå på toaletten får han ringa på dom annars sitter han ensam, berättar Thomas Algons.

Det är inte förbjudet att häkta en 15-åring. Det görs en bedömning från fall till fall, men praxis är att ju yngre en misstänkt är desto högre blir kraven på att åklagaren har tillräckligt på fötterna.

15-åringen har precis blivit straffmyndig, och därför Thomas Algons att hans klient kommer att vara fri inom några dagar

- Nyttan överväger inte det lidande som en 15-åring utsätts för av att sitta häktad. Det är det bärande skälet till att jag tror att vi kommer att ha framgång med ett överklagande, säger Thomas Algons.

15-åringen nekar till alla anklagelser och säger att han är oskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista