Moderat kommunalråd i Mariestad lottades till Sverigedemokrat

I Mariestad får Sverigedemokraterna vågmästarrollen utan att ens ha ställt upp i valet. Den som formellt sett blev invald för Sverigedemokraternas räkning är Sten Bergheden, till vardags moderat kommunalråd i Mariestad. - Jag har valt mitt parti och det är Moderaterna, säger Bergheden som inte vill representera Sverigedemokraterna.

Bergheden är Moderat men en kort stund på måndagen bar hans namn också etiketten Sverigedemokrat.

Den svenska vallagstiftningen är nämligen mycket strikt och valmyndigheten följer den till punkt och pricka.

När alla valsedlar hade räknats i Mariestadsvalet så visade det sig att Sverigedemokraterna tar sista mandatet i fullmäktige.

Det visade sig också att det fanns fem valsedlar med handskrivna namn. Och att två av dom bar Sten Berghedens namn och två den pensionerade juristen Ingemar Brelids. Det fanns dessutom ytterligare en namngiven person.

Med resultatet 2-2 blev det lottdragning mellan Bergheden och Brelids namn. Och lotten föll på Bergheden som under några minuter på måndagen faktiskt både representerade Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Regeln om dubbelvalsavveckling sätter dock stopp för att Bergheden skulle hamna på dubbla stolar. Istället är det pensionerade juristen Ingemar Brelid som håller i kortleken när dom viktiga ordförandeposterna ska fördelas i Mariestad.

- Jag utgår från att Miljöpartiet stödjer den allians som vi har i Mariestad. Den sittande majoriteten har inte förlorat valet utan vi har ett nolläge och det är Miljöpartiets ansvar att stötta den majoritet som nu sitter.