Dömd till fängelse för grov kvinnofridskränkning

En 53-årig man från Skövde dömdes idag till fängelse i åtta månader för att under perioden 2 juli 2000 till och med den 2 juli 2002 hotat att döda sin hustru flera gånger i månaden.
Paret lever på socialbidrag och båda har uppgivit att de har ont om pengar. Det var kvinnan som under deras äktenskap hade hand om deras ekonomi och till polisen sa hon att det var i samband med att pengarna tog slut som hennes man hotade henne. På grund av deras ekonomiska situation kunde hon därför bli hotad uppemot 20 gånger i månaden. Ibland har hon också fått slag i huvudet när hon stått och diskat.
Under tingsrättsförhandlingen tog kvinnan tillbaka en del av sina anklagelser. På direkt fråga från åklagaren sa kvinnan att hon var rädd för sin make.
Barnens vittnesmål gör att Skövde tingsrätt ändå funnit mannen skyldig. Barnen har nämligen hört mannen hota kvinnan, inte 20 gånger i månaden men en två-tre gånger. Tingsrätten anser sig därför kunna dra slutsatsen att mannen uppenbart kränkt sin hustrus integritet och att hoten och slagen varit ägnade att allvarligt kränka henne självkänsla. Mannen döms därför för grov kvinnofridskränkning och eftersom tingsrätten bedömer att risken finns att han fortsätter med hoten, så ska mannen kvarbli i häkte tills att han börjar avtjäna sitt fängelsestraff.
Mannen och kvinnan har ansökt om skilsmässa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".