Asylplatser försvinner från Undenäs

På fredag fattar Migrationsverket beslut om vilka asylplatser i landet som ska bort. Totalt rör det sig om 600 asylplatser - 83 av dem i Skaraborg, närmare bestämt på förläggningen i Källebackens stugby i Undenäs.

- Fram till 1 december ska vi avveckla boendet och de som är där kommer att flyttas till andra boenden, säger Margareta Johnsson, enhetschef på Migrationsverket i Skövde.

I praktiken innebär beslutet att stugbyn i Källebacken i Undenäs upphör att vara boendeförläggning för asylsökande.

Bakgrunden är att Migrationsverket har fler asylplatser än vad som behövs, eftersom den tillfälliga asyllag som började tillämpas i vintras gav många asylsökande permanent uppehållstillstånd. Och Källebacken behövs inte längre.

För personalen är framtiden osäker, säger Margareta Johnsson, men kanske finns det hopp inom administrationen när Skövdekontoret får uppgiften att ta hand om telefonväxeln för ytterligare tre av verkets enheter.

- Vi hoppas först kunna fylla vakanser. Och sedan har vi ett tilläggsuppdrag att betjäna Borås, Trollhättan och Karlstads växlar, säger Margareta Johnsson.

Stugbyn i Undenäs har fungerat över förväntan som förläggning sedan starten i januari 2003, enligt Margareta Johnsson, som betonar både Undenäsbornas och Karlsborgs kommuns ansträngningar. Men i nuläget räknar man inte med att använda stugbyn i liknande sammanhang, även om antalet asylsökanden skulle öka.