Ekonomisk hjälp ska få företagare att anställa akademiker

Arbetslösheten bland akademiker har länge varit för hög. Nu ska ett projekt få småföretagen i östra och norra Skaraborg att våga anställa fler.
För civilekonomen Fredrik Lindahl har projektet gjort hela skillnaden.

Det är konsultföretaget Pomona Balance i Skövde som driver arbetslöshetsprojektet för arbetslösa akademiker som ekonomer, ingenjörer och systemvetare.

15 företag i östra och norra Skaraborg har gått med på att pröva att ta in vardera en akademiker på en sex månaders praktikperiod för att få hjälp med sin utveckling, något som i förlängningen kan leda till jobb för akademikerna.

Kostnaden för företagen är bara 12 000 kronor under hela praktikperioden. Resten betalas bland annat av en sparbanksstiftelse, och arbetsförmedlingen. 

Civilekonomen Fredrik Lindahl från Torsö utanför Mariestad har varit arbetslös i ett år. Nu har projektet gjort att han fått praktikjobb på företaget Climator i Skövde:

- Det viktigaste är att få ett jobb. Om man sedan, som jag, dessutom hamnar på ett jäkligt intressant företag med en bra produkt så är det ju flax, säger Fredrik Lindahl nöjt. 

Per Öfverman, som är projektledare på konsultföretaget Pomona Balance, är nöjd med projektet såhär långt och hoppas på en utvidgning:

- Jag tror att detta kan öppna ögonen på företagarna och skapa ett lyft på arbetsmarknaden. Visar det sig att projektet både kan tillföra ett resultat och ge något bra så tror jag att fler kommer att testa det här.  

Rolf Ulfvengren driver småförtaget Climator med fyra anställda. Enligt honom finns det en framtid för Fredrik Lindahl i Climator:

- Ja, det finns det. Dels har vi några äldre som behöver bli utbytta, och dels behöver vi någon som ifrågasätter varför vi gör som vi gör. Vi har blivit ställda mot väggen flera gånger sedan han kom hit.  

Fredrik Lindahl utbildade sig vid högskolan i Östersund. Om han efter den här praktikperioden får ett riktigt jobb på Climator är den första i hans ekonomklass som fått jobb via arbetsförmedlingen:

– Vad jag förstår så är jag den förste. Av mina vänner har ingen fått jobb via arbetsförmedlingen, utan alla har fått det genom kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista