Elallergiker protesterar mot mobilmaster

Det planerade bygget av mobiltelefonmaster, så kallade 3G master, i Lidköpings kommun har gjort att oroliga elallergiker och anhöriga har startat en aktionsgrupp.
Nu tänker de informera politiker och allmänheten om mobiltelefonmasternas farliga strålning.
-De känns väldigt hotfullt att folk inte tar forskarnas rapporter på allvar, säger Kent Olof Söderqvist, en av initiativtagarna till aktionsgruppen.
Forskare har gjort olika bedömningar om hur farlig strålningen från mobiltelefonmasterna är. Men för elallergiker kan de nya mobiltelefonmasterna, kallade 3G master, innebära ständig verk.
Kent-Olof Söderqvist är gift med Birgitta som lider av svår elallergi. I kommunen har bor i, Lidköpings kommun, planeras 40 master. Hittills har kommunen fått bygglov för åtta men enligt Kent-Olof Söderqvist är få som har kännedom om kommunens planer.
-Vi märker när vi går runt och pratar med grannarna att ingen vet om att kommunen planerar att sätta upp masterna, säger Kent-Olof.
Nu planerar aktionsgruppen ett informationsmöte för allmänheten och inbjudna politiker där de delar med sig av sin kunskap om masternas påverkan på människans hälsa.
Makarna Söderqvist har elsanerat sitt hem. Kent-Olof Söderqvist är oroad av de planerade masterna eftersom han inte vet hur de kommer att påverka hustruns hälsa:
-Nu klarar vi av att bo här. Masterna kan bli droppen som gör att vi måste flytta säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".