Brandmisstänkta ungdomar släpptes

(20060929) De tre ungdomar som har suttit häktade misstänkta för förskolebränderna i Skövde släpptes på fredagen på fri fot. Misstankarna mot det tre kvarstår dock. Bevisläget bedöms i nuläget inte tillräckligt för att nå upp till misstankegraden sannolika skäl, vilket skulle krävas för en eventuell omhäktning på söndag och måndag.

På torsdagen avslog hovrätten överklagandena av häktningsbesluten om dom två 15 och 16-åriga pojkarna som misstänks för bränderna, på fredagseftermiddagen var det tänkt att hovrätten skulle ta upp överklagandet av den 16-åriga flickans häktning.

Det är kammaråklagare Björn Danielsson som fattat beslutet att de tre ska släppas från häktet. Bakom beslutet ligger provresultaten från Staten kriminaltekniska laboratorium som nu kommit till länskriminalpolisen i Skövde.

Den 16-åriga flickans advokat Peter Stierna kan nu konstatera att föredragningen av hans klients häktnings överklagande i hovrätten nu inte kommer att genomföras.

Att åklagaren nu väljer att släppa de tre ungdomarna trots att de i praktiken skulle kunna sitta kvar i häktet fram till söndag respektive måndag kommenterar Peter Stierna med att det helt enkelt är helg och att det här är sista dagen inför helgen att fatta några beslut.

Den 15-årige pojkens advokat, Thomas Algons, säger till Radio Skaraborg att det här tyder på att misstankarna mot ungdomarna inte har haft tillräcklig substans.

Han säger också att han tror att utredningen har fokuserat för mycket på de här tre personerna, istället för att söka efter andra gärningsmän.

Hans klient tycker att det är skönt att vara satt på fri fot, och han är nu på väg hem.

Man kan se fredagens frisläppning av ungdomarna som ett misslyckande av polisen. Jan Strannegård som är polisens presstalesman säger att tanken den här veckan var att polisen skulle få fram nya bevis som skulle leda till en högre misstankegrad vid en eventuell omhäktning, men det har man inte lyckats med.

Polisen har nu fått in provsvar från de tekniska undersökningarna vid förskolebränderna från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Det var troligen därifrån man hade hoppats få nya bevis mot ungdomarna. Vad provsvaren från SKL visade vill Jan Strannegård inte berätta.

-  Det hör till förundersökningen och är belagt med sekretess.

Misstankarna mot de tre ungdomarna kvarstår dock. Och klart är att fredagens frisläppning kommer att påverka polisens fortsatta utredning av förskolebränderna.

- Det gör det naturligtvis, man har dom ju inte längre i sitt förvar och då kan man ju jobba på ett lite annat sätt. Det kan dessutom påverkas genom att dom pratar ihop sig med andra människor.

Att polisen nu skulle vara längre från att lösa förskolebränderna vill Jan Strannegård inte hålla med om.

- Dt är nog ungefär samma. Vi kommer att göra allt vi kan för att lösa dom här bränderna. Nu ska det hållas fortsatta förhör och polisen ska även analysera de tekniska resultaten ytterligare.