Få medborgarförslag i Skaraborg får gehör

I över hälften av skaraborgs kommuner kan invånarna lämna in medborgarförslag, men det är ganska sällan som förslagen går igenom.  Ett undantag är tidaholmsbons Lars Norströms förslag om uthyrning av roddbåtar i Tidan.

Det ser ut som att Lars Norströms förslag kommer att bli verklighet. Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till inköp av en båt, i aluminium, och flytvästar, och idag ska kommunstyrelsen ta upp frågan.

Och Tidahom är en av nio kommuner i Skaraborg där invånarna kan lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige. Men det är ganska få av förslagen som verkligen går igenom, visar en rundringning som Radio skaraborg har gjort. I Tidaholm, till exempel, har 8 förslag behandlats av fullmäktige sedan man införde medborgarförslag sommaren 2003, och inget av dem har gått igenom. 

Lars Norström, som själv hyrde roddbåt i Tidaholm när han var ung, är glatt överraskad över att hans förslag ser ut att bli verklighet.
- Det trodde jag inte, men jag blev glad, säger Lars Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista