Fler moldaviska orienterare försvunna

De försvunna moldaviska deltagarna i orienteringstävlingen O-Ringen ökar i antal.
Förutom de 25 som aldrig dök upp till start, har nu också de nio som faktiskt deltagit, avbrutit tävlingen. Rikskriminalen utreder nu var gruppen har tagit vägen, eftersom misstankar finns om att O-ringen har utnyttjats av människosmugglare för att smuggla in moldaviska kvinnor i Sverige, kvinnor som sedan kanske skulle säljas som prostituerade.
-Vi vet inte var de är och har heller ingen anledning att ta reda på det. För oss är de som vilka personer som helst som befinner sig i Sverige med turistvisum, säger Sören Andrén, informationsansvarig för O-ringen.
Redan före tävlingens start var arrangörerna extra vaksamma eftersom de via media fått veta att flera stora idrottsevenemang använts för att få visum och därmed tillstånd att besöka Schengenländerna. -Vi kontrollerade antalet anmälda mot nummerlapparna och konstaterade att 25 moldavier fattades. Då kontaktade vi polisen, säger Andrén.
I onsdags lämnade de nio moldavier som deltagit i tävlingen in sina nummerlappar. Sedan dess är det ingen som sett dem och varför de hoppat av tävlingen är inte känt.
-Det är ovanligt att deltagare hoppar av såhär. En anledning som man kan spekluera i är att trycket från media blivit för stort och att det är därför som de hoppat av, säger Sören Andrén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".