SSU vill inte kommentera ombudsmannens roll i dataintrången

Socialdemokraternas ungdomsförbund i Skaraborg har ännu inte tagit ställnig till hur de ska reagera på uppgifterna att deras egen ombudsman är ursprunget till skandalen med dataintrång i valrörelsen.
SSU:s ordförande i Skaraborg, Erik Ezelius, har själv inte pratat med ombudsmannen Niklas Sörman.

– Jag har inga kommentarer eftersom jag inte vet om Niklas Sörman har erkänt eller inte, säger Erik Ezelius.
SSU-ombudsmannen Niklas Sörman har i dag träffat sin advokat, men ingen av dem vill säga något om huruvida Sörman verkligen har erkänt att det var han som från första början lämnade ut lösenordet till datanätverket.

Den person i folkpartiet som var mottagare av lösenordet har däremot inget emot att prata. Niklas Lagerlöf är lättad över att Sörman har erkänt sin del i skandalen.
– Han ringde upp mig i går morse och berättade att han hade pratat med sin advokat och med Urban Ahlin och då berättat sanningen, säger Lagerlöf, som innan skandalen var ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Västsverige.

Därmed ska alltså de två brottsmisstänkta ungdomspolitikernas historier vara samstämmiga: I ett skämtsamt samtal har Niklas Sörman avslöjat ett lösenord till socialdemokraternas interna datanätverk. Detta lösenord har Niklas Lagerlöf sedan testat att logga in sig med och, när han upptäckte att det fungerade, lämnat vidare inom Liberala ungdomsförbundet.
När skandalen avslöjades i valrörelsen fick tre personer på toppositioner inom folkpartiet gå, bland dem partisekreteraren Johan Jakobsson och pressekreteraren i Luf, Per Jodenius, som var den Niklas Lagerlöf hade lämnat vidare lösenordet till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista