Ljuddämpare tillåts vid jakt

På måndag drar älgjakten igång.
Nytt för i år är att jägarna tillåts använda ljuddämpare för att skydda hörseln.
Bakom idén står bland annat Svenska Jägareförbundet, men intresset bland jägarna verkar lågt.

Troligen kommer det att knalla lika högt i skogarna som under förra årets älgjaktspremiär. För trots att det i år för första gången är lagligt för alla jägare att använda ljuddämpare har Daniel Wirsén som driver en vapenbutik i Malmbäck han inte sålt en enda av de svarta metallcylindrarna.   

– Nej, det jägarna i gemen har nog inte det behovet. Det är nog mest media som intresserat sig. Det tynger ju vapnet i framändan och förstör lite av balansen. Ljuddämparna väger ungefär ett halvt kilo, säger Wirsén.  

En av de organisationer som har lobbat för att göra det lagligt med ljuddämpare är Svenska Jägareförbundet. Christian Larsson från förbundet säger även han att intresset verkar vara ganska litet, men gillar ändå att möjligheten finns:  

- Framförallt för dem som har problem med sin hörsel. Dämparen är ett bra komplement till hörselskydden.  

Rikspolisstyrelsen har tidigare sagt nej till att jägarna skulle få jaga med ljuddämpare. Det har bland annat berott på att farhågor om att det skulle underlätta för tjuvjägare. Det har även funnits en rädsla hos polisen för att vapen med ljuddämpare skulle hamna i händerna på kriminella personer. Christian Larsson avfärdar det argumentet:

– Det blir inga problem, absolut inte. De som vill ha tag på en ljuddämpare tillverkar väl dem själv.

Ljuddämparna kommer fortfarande att räknas som en licenspliktig vapendel, men alla som ansöker kan räkna med ett positivt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista