Regionen stämd för upphandling

Företaget Kemetyl stämmer Västra Götalands regionen på 3,2 miljoner kronor för att inte ha köpt dess varor, trots att de va de billigast allternativet. Kemetyl hävdar att regionen har gjort fel, enligt lagen om offentlig upphandling.
Regionen gick ut med en öppen förfrågan på städ-, disk-, tvätt- och desinfektionsmedel plus städredskap och hudvårdsprodukter. Upphandlingen skulle gälla från och med första maj förra året till och med sista april 2004. Sammanlagt handlar det om en upphandling på 35 miljoner kronor. I förfrågningsunderlaget från regionen stod det klart och tydligt att de anbud som är mest ekonomiskt fördelaktigt med hänsyn tagen till funktion, kvalitet , kostnad, miljöanpassing,och som passar bäst ihop med dom system som finns, ska köpas. Men priset ska alltså vara avgörande. Kemetyl lade då anbud på 12 olika produkter, men fick bara ett avtal. Och när Kemetyl fick se vilka produkter som regionen köpte i stället blev de besvikna, för alla var dyrare än deras. Och med tanke på att förfrågan från regionen i huvudsak handlande om priset, stämmer nu företaget regionen. Anton Johansson som är inköpsansvarig på regionen säger att en anledning till att man antog anbuden från andra företag var att de produkterna redan används, och då sparar regionen tid och pengar på information om produkterna. Kemetyl vill alltså ha 3,2 miljoner i ersättning från regionen för att de har missat den här affären. Den 29 augusti ska regionen lämna sitt svar till tingsrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".